BKS Iyengar
Iyengar-metodens ophavsmand, BKS Iyengar
(14. december 1918 – 20. august 2014)
BKS Iyengar er blevet kaldt ‘yogaens Michelangelo’. Han skrev 14 bøger om yogapraksis og filosofi. Hans mest berømte bog, ‘Light on Yoga’, er oversat til 18 sprog og solgt i over tre millioner eksemplarer. I 2004 blev han kåret af
Time Magazine som en af de 100 mest indflydelsesrige personer i verden.
De tidlige år
BKS Iyengar blev født i en fattig familie i Bellur i Karnataka i Indien. Han var nummer 11 i en søskendeflok på 13 børn. Da han var ni år gammel, døde hans far af blindtarmsbetændelse.
Igennem hele sin barndom kæmpede han med malaria, tuberkulose, tyfus og underernæring. ”Mine arme var tynde, mine ben var spinkle, og min mave stak uskønt frem,” skrev han. ”Mit hoved hang, og jeg måtte anstrenge mig for at løfte det.”
Begyndelsen på yogadyrkningen
Da BKS Iyengar var 14 år, flyttede han ind hos sin søster og svoger i Mysore. Hans svoger Krishnamacharya, ashtanga-yogaens ophavsmand, foreslog, at han skulle dyrke yoga for at blive stærkere og sundere. Krishnamacharya tog BKS Iyengar under sine vinger og blev hans guru.
Selv om BKS Iyengar havde stor respekt for Krishnamacharya og sommetider ville bede ham om råd, var hans forhold til sin guru ikke uproblematisk. I begyndelsen forudsagde Krishnamacharya faktisk, at den stive og svagelige teenager ikke ville blive dygtig til yoga. Men efter syv-otte års vedvarende praksis blev BKS Iyengar helt rask.
Da BKS Iyengar var 18 år, sendte Krishnamacharya ham til Pune for at undervise i yoga. Der slog han sig ned og indledte sit studium af yogaens videnskab og kunst. Hver dag brugte han adskillige timer på at lære forskellige teknikker og eksperimentere med dem.
Praksis og undervisning
BKS Iyengar dyrkede yoga dagligt i omtrent 80 år: tre timers asanaer og en times pranayama. Selv da han var i halvfemserne kunne han stå i hovedstand i over en halv time. Takket være denne vedvarende praksis udviklede han en encyklopædisk viden om emnet.
Præstationer, kendetegn, hædersbevisninger
I hatha yoga-systemet er der et sted mellem 84 og et uendeligt antal asanaer og variationer. BKS Iyengar systematiserede ved hjælp af sin videnskabelige tankegang cirka 200 asanaer og 14 forskellige typer pranayama. Han strukturerede og kategoriserede dem på en sådan måde, at alle kan udvikle sig sikkert fra de mest grundlæggende stillinger til de mest avancerede.
Ved hjælp af fine justeringer af muskler, knogler, hud og organer tilføjede BKS Iyengar en helt ny intensitet i yogadyrkningen. Han begyndte også at anvende redskaber (klodser, bælter, tæpper, reb med mere) for at muliggøre endnu finere justeringer i stillingerne. Disse fine justeringer og brugen af redskaber blev kendetegnende for Iyengar-systemet.
For sine præstationer inden for yoga tildelte den indiske regering ham tre hædersbevisninger: Padma Shri (1991), Padma Bhushan (2002) og Padma Vibhushan (2014).
Rejsen fortsætter
Siden BKS Iyengars død har hans datter Geeta Iyengar (1944-2018), hans søn Prashant Iyengar og hans barnebarn Abhijata Iyengar sammen med en ny generation dedikerede lærere videreført hans arbejde. De fortsætter hans mission om at lære og udvikle sig via en daglig praksis, om at undervise og om at lindre smerte og sygdom via en mere fokuseret og terapeutisk undervisning. Desuden har de kontrollen over det verdensomspændende Iyengar-yoga-forbund og dets certificeringsproces.
Om videreførslen af hans arbejde har hans søn Prashant sagt:
”Han efterlod en arv, og jeg er kun en lille del af den. Man kan ikke have hele havet i sin hånd. Alle hans elever viderefører hans arv. Alt, hvad jeg har lært, viderefører jeg. Det er ikke det, man bliver undervist i, men det, som man har lært, som man udøver eller lærer fra sig.”